Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες

3 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΑΜΕΑ 1

        Τι είναι αναπηρία;

  • Σοβαρή βλάβη σωματικών ή πνευματικών λειτουργιών του οργανισμού (προσωρινή/ μόνιμη)
  • ΟΗΕ, απόφαση 9ης Δεκεμβρίου του 1975: «ανάπηρο άτομο σημαίνει κάθε άτομο μη ικανό να επιβιώσει από μόνο του εξαιτίας μειωμένων σωματικών ή πνευματικών δυνατοτήτων που έχει εκ γενετής ή όχι»

      Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ (1992) ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

      Πρόκειται για μια ημέρα:

  • ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία
  • καλλιέργειας της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού προς τον συνάνθρωπο
  • καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών
  • διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση
  • αφύπνισης για τη δημιουργία εκπαιδευτικών συστημάτων που βασίζονται στις αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης

      Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ενώνουμε τις φωνές μας για να υψώσουμε ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, με σκοπό την προώθηση μιας κουλτούρας κατανόησης, προσέγγισης και αποδοχής του «διαφορετικού», στο Δημοτικό Σχολείο Καλής οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα Άτομα με Αναπηρίες.

ΑΜΕΑ 2

  • Η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Καλής, Τυριακίδου Πολυνίκη, πριν την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων, συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της κάθε τάξης για την έννοια της αναπηρίας, τις κατηγορίες των ΑμεΑ, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της
  • Οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν αποβλέποντας στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητών
  • Οι μαθητές μπήκαν «στα παπούτσια» των ΑμεΑ
  • Συζήτησαν για τις δυσκολίες και τον αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν συχνά τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους

Οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που διενεργήθηκαν είναι οι εξής:

Α Δημοτικού

Η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης, Τυριακίδου Πολυνίκη, διάβασε στους μαθητές και τις μαθήτριες ένα βιβλίο που πραγματεύεται: α) την έννοια της διαφορετικότητας και, β) το δικαίωμα να είναι κανείς διαφορετικός.

Ακολούθησε σχετική συζήτηση με τους μαθητές της Α Τάξης στη διάρκεια της οποίας οι μαθητές αναφέρθηκαν σε ΑμεΑ που γνωρίζουν και στις διαφορές που παρατηρούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους ως προς τη λειτουργικότητα στην καθημερινότητά τους.

Α1

 

Α2

 

Β Δημοτικού

Η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης, Τυριακίδου Πολυνίκη, παρουσίασε μερικά γεωμετρικά στερεά στους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης. Στη συνέχεια, αφού έδεσε τα μάτια κάθε παιδιού, ζήτησε με τη βοήθεια της αφής, να αναγνωρίσει το γεωμετρικό στερεό που έβαζε κάθε φορά στα χέρια του. Με τη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν στη θέση των ΑμεΑ, καθώς διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία «βλέπουν» με τα χέρια τους.

Β1

Β2

Γ & Δ Δημοτικού

Η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης, Τυριακίδου Πολυνίκη, παρουσίασε τη γραφή Μπράιγ στους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων. Μοίρασε έντυπο υλικό με το αλφάβητο στην Μπράιγ και με εξάστιγμα για κάθε μαθητή. Αφού παρουσιάστηκε ο τρόπος γραφής και ανάγνωσης, οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν το ονοματεπώνυμό τους σε γραφή Μπράιγ στο εξάστιγμο που τους δόθηκε.

Με την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, οι μαθητές αναφέρθηκαν στη δυσκολία εκμάθησης του αλφάβητου, στην απαιτητική γραφή του, στον κόπο και τον χρόνο που απαιτείται από ανθρώπους με οπτική αναπηρία να κατακτήσουν τη γραφή και την ανάγνωση της Μπράιγ, ώστε να την χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

Γ

Δ1

Δ2

Ε & ΣΤ Δημοτικού

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τάξεων με τη συμβολή της καθηγήτριας των Εικαστικών του Δημοτικού Σχολείου, Δερβένη Άννας, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του σχολείου, Τυριακίδου Πολυνίκης, δημιούργησαν αφίσες στις οποίες έγραψαν τα δικά τους μηνύματα για την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.

ΑΦΙΣΑ 1

ΑΦΙΣΑ 2

ΑΦΙΣΑ 4

ΑΦΙΣΑ 3

Στις 8 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, στην οποία η εκπαιδευτικός του τμήματος Ένταξης του σχολείου, Τυριακίδου Πολυνίκη, έκανε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου παρουσίαση σχετικά με τα Άτομα με Αναπηρίες.

 7

1

4

Η εκπαιδευτικός εμβάθυνε στην οπτική αναπηρία με την εποικοδομητική τηλεσυνάντηση που διεξήχθη με τον κύριο Μπάμπη Κουτσοπέτρο, δικηγόρο και δάσκαλο γραφής και ανάγνωσης του συστήματος Μπράιγ στον Φάρο Τυφλών Καλλιθέας Αττικής, με θέμα συζήτησης «Ένταξη και ανεξαρτησία ατόμων με αναπηρία όρασης», στην οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα Άτομα με οπτική αναπηρία και απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις που είχαν συντάξει οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου.

2

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τάξης με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Εικαστικών, Δερβένη Άννας, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του σχολείου, Τυριακίδου Πολυνίκης, δημιούργησαν σελιδοδείκτες στους οποίους ζωγράφισαν παραστάσεις εμπνευσμένες από την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, τις οποίες πλαισίωσαν με δικά τους μηνύματα για την ημέρα αυτή. Στη συνέχεια, οι σελιδοδείκτες πλαστικοποιήθηκαν και μοιράστηκαν στους μαθητές κάθε τάξης μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ως «επίγευση» των δράσεων ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Σελιδοδείκτες Α Τάξη

Σελιδοδείκτες Α Τάξης

Σελιδοδείκτες Β Τάξης

Σελιδοδείκτες Β Τάξης

Σελιδοδείκτες Γ Τάξης

Σελιδοδείκτες Γ Τάξης

Σελιδοδείκτες Δ Τάξης

Σελιδοδείκτες Δ Τάξης

Σελιδοδείκτες Ε Τάξης

Σελιδοδείκτες Ε Τάξης

Σελιδοδείκτες ΣΤ Τάξης

Σελιδοδείκτες ΣΤ Τάξης

Comments are closed.