Γνωριμία με τα επαγγέλματα

Screenshot_1

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος της γλώσσας και της γνωριμία επαγγελμάτων μέσω της οργάνωσης συνεντεύξεων, έγιναν μικροί δημοσιογράφοι και εφάρμοσαν με μεγάλο ενθουσιασμό αυτά που έμαθαν με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της τάξης, Βόικου Φανής.
Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, διάλεξαν το επάγγελμα το οποίο επιθυμούσαν να γνωρίσουν καλύτερα, έκλεισαν τηλεφωνικά ραντεβού, ετοίμασαν τις ερωτήσεις της συνέντευξής τους και επισκέφθηκαν με την εκπαιδευτικό της τάξης τον επαγγελματία της επιλογής τους.

Ακολουθούν συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό από κάθε ομάδα.

462

Στον φούρνο – Η συνέντευξη του κυρίου Μπάμπη Στανίτσα

Μαθήτρια : Τι ώρα ανοίγετε και τι ώρα κλείνετε;

κ. Μπάμπης : Ανοίγουμε 1:00 το πρωί, το βράδυ δηλαδή τα μεσάνυχτα σχεδόν, και κλείνουμε 2:00 το μεσημέρι. Oι ώρες μας είναι λίγο δύσκολες, δουλεύουμε το βράδυ δηλαδή και κοιμόμαστε τη μέρα… αυτό είναι το δύσκολο του επαγγέλματος.

Μαθήτρια : Πόσους υπαλλήλους έχετε;

κ. Μπάμπης : ‘Eχουμε τρεις μέσα στην παραγωγή και μία κοπέλα που είναι πωλήτρια…τέσσερις στο σύνολο.

Μαθήτρια : Είναι δύσκολη αυτή η δουλειά; Eίναι δύσκολο να φτιάχνεις ψωμια;

κ. Μπάμπης : Eίναι από τις δύσκολες δουλειές, κυρίως λόγω ωραρίου αλλά εντάξει…δεν θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν σου αρέσει και το αγαπάς το κάνεις ευχάριστα, είναι δημιουργική δουλειά.

Mαθητής : ‘Ολα τα προϊόντα εσείς τα φτιάχνετε, η αγοράζετε και από άλλους;

κ. Μπάμπης : Σχεδόν όλα τα φτιάχνουμε εμείς. Πολύ λίγα πράγματα αγοράζουμε έτοιμα όπως κάποια γλυκά και πράγματα που υπάρχουν στο ψυγείο, γάλατα χυμούς κλπ.

Μαθητής : Πώς επιλέξατε αυτή τη δουλεια;

κ. Μπάμπης : A! Eγώ έτυχε και από τον πατέρα μου την πήρα τη δουλειά. Ετσι μπήκα στο επάγγελμα,ήταν οικογενειακή επιχείρηση.

Μαθητής : Σας αρέσει αυτό που κάνετε;

κ. Μπάμπης : Nαι, μου αρέσει πολύ.

Μαθητής : Θα μας προτείνατε να κάνουμε και εμείς αυτό το επάγγελμα;

κ. Μπάμπης : Είναι δύσκολο, επειδή έχει δεν έχεις χρόνο πολύ για τον εαυτό σου…δουλεύεις τα βράδια..δεν είναι από τις δουλειές που θα πρότεινα σε κάποιον να κάνει. Αυτό είναι και το πρόβλημα του επαγγέλματός μας, συνέχεια φθίνει, δεν μπαίνουν νέα εργατικά χέρια και δεν υπάρχουν διάδοχες καταστάσεις στα πιο πολλά μαγαζιά.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
κ. Μπάμπης : Ψωμί τρώτε;

821

Στο ζαχαροπλαστείο – Συνέντευξη της κυρίας Γιάννας Κουτσάκη

Μαθητής Α : Τι ώρα ανοίγετε την επιχείρησή σας;

κ. Γιάννα: Aνοίγουμε κατά τις 5 πλέον.

Μαθητής Α : Και τι ώρα κλείνετε;

κ. Γιάννα: Γύρω στις 9..10..το καλοκαίρι μπορεί και 10.30! Είναι συνεχόμενο το ωράριό μας, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε διακεκομμένο, κι αυτό είναι κακό διότι κουραζόμαστε πάρα πολύ! Όλη την ημέρα δουλεύουμε..

Μαθητής Α : Πόσες μέρες την εβδομάδα δουλεύετε;

κ. Γιάννα: Eπτά! Δε σταματάμε καμία μέρα του χρόνου. Και Χριστούγεννα και Πάσχα είμαστε ανοιχτοί!

Μαθήτρια Β: Έχετε υπαλλήλους; Κι αν ναι, πόσους;

κ. Γιάννα: Παλιότερα είχαμε πολλούς υπαλλήλους. Τώρα πλέον τα τελευταία χρόνια είναι καθαρά οικογενειακή επιχείρηση. Δεν απασχολούμε κανέναν.

Μαθήτρια Β : Έρχονται πολλοί πελάτες στο μαγαζί;

κ. Γιάννα: Δόξα τω Θεώ, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη με τη δουλειά μου, έχουμε πολλή πελατεία.

Μαθήτρια Β : Οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι με τα γλυκά σας;

κ. Γιάννα: To μαγαζί μας αντέχει τρίτη γενιά. Αυτό δηλώνει ότι μάλλον είμαστε καλοί…απλώς μετά τον κορονοϊό αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τη δραστηριότητα που είχαμε με τα ψωμιά κι έχουμε μόνο γλυκά.

Μαθήτρια Β :: Πώς επιλέξατε να κάνετε αυτή τη δουλεία;

κ. Γιάννα: Ωραία ερώτηση! Εγώ γεννήθηκα μέσα σε φούρνο και αγαπούσα πάρα πολύ αυτή τη δουλειά. Αν ήμουν άντρας θα γινόμουν αρτοποιός. Είχα την τύχη να γνωρίσω έναν από τους καλύτερους παραδοσιακούς ζαχαροπλάστες στην Ελλάδα, τον κύριο Σιώμο στην Καρδίτσα και μου είπε να πάω να μάθω τη δουλειά στο μαγαζί του, όπως και έκανα. Από κεί και πέρα όμως ασχολήθηκα πολύ, έκανα πολλά σεμινάρια και κατάλαβα ότι είναι μια δουλειά που λατρεύω. Κι αν θέλετε να κάνετε κάτι και να γίνετε καλοί σε αυτό, πρέπει να το αγαπάτε πολύ.

Μαθήτρια Γ : Είναι δύσκολη δουλειά;

κ. Γιάννα: Eίναι πάρα πολύ δύσκολη δουλειά, γιατί η ζαχαροπλαστική είναι μια αντρική δουλειά…κι εγώ κάνω μια αντρική δουλειά…

Μαθήτρια Β : Είστε χαρούμενη με τη δουλειά σας;

κ. Γιάννα: Πάρα πολύ, γι αυτό μπορώ και αντέχω.

Μαθήτρια Β : Θα μας προτείνατε να κάνουμε αυτή τη δουλειά;

κ. Γιάννα: Εγώ σας προτείνω οτιδήποτε κάνετε να το αγαπάτε. Δεν ξέρω πώς θα οδηγηθείτε σ’ αυτό, εγώ πιστεύω, το λέω και στα παιδιά μου, ότι ο Θεός πάντα μας οδηγεί σε αυτό που αγαπάμε αρκεί να το καταλάβουμε. Όλοι έχουμε ευκαιρίες στη ζωή μας, να οδηγηθούμε στον σωστό μας άξονα, να οδηγηθούμε σε αυτό που μας αρέσει πραγματικά.

Μαθητές : Ευχαριστούμε πολύ!

κ. Γιάννα: Aυτά θέλατε να με ρωτήσετε; Ωραία, τώρα κι εγώ θα σας κεράσω ένα γλυκάκι…

492

Στο κομμωτήριο – Συνέντευξη της κυρίας Γιούλης Διδασκάλου

Μαθητής Α : Τι ώρες λειτουργεί το κομμωτήριο;

κ. Γιούλη : To πρωι 9.00 – 1:15 και μετά το απόγευμα 16.00 – 21.00.

Μαθητής Α: Πόσους πελάτες έχετε την ημέρα;

κ. Γιούλη: 15 με 20 την ημέρα,εκεί γύρω.

Μαθητής Β: Δυσκολεύεστε στη δουλειά που κάνετε;

κ. Γιούλη: Δυσκολεύομαι η αλήθεια είναι μερικές φορές αλλά επειδή την αγαπώ πολύ, μου αρέσει.

Μαθητής Β: Ποια διαδικασία σας δυσκολεύει περισσότερο;

κ. Γιούλη: Nομίζω τα σγουρά μαλλιά με περμανάντ , είναι λίγο πιο χρονοβόρο και λιγο με δυσκολεύει.

Μαθητής Β: Πώς επιλέξατε αυτή τη δουλειά;

κ. Γιούλη: Moυ άρεσε από την αρχή, έτσι την επέλεξα και τα καταφέρνω νομίζω.

Μαθητής Γ: Σας αρέσει δηλαδή το επάγγελμα που κάνετε;

κ. Γιούλη: Μου αρέσει, μoυ αρέσει παρα πολύ!

Μαθητής Γ: Θα μας προτείνατε να κάνουμε κι εμείς αυτή τη δουλειά;

κ. Γιούλη: Nαι, γιατί όχι, αν σας αρέσει να ασχολείστε με τρίχες…(γέλια). Θέλει πολλή υπομονή πάντως παιδιά, τρομερή υπομονή.

Μαθητής Β: Μαμά κερνάς κούρεμα τώρα…

κ. Γιούλη: Βεβαίως να κεράσω..(γέλια)

Comments are closed.