Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Έδεσσα: Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, Επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού

 

τριτη

Την Παρασκευή 21/10/22 το Δημοτικό Σχολείο Καλής πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Έδεσσα. Οι μαθητές παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η Πανέμορφη και το Τέρας». Πρόκειται για μια παράσταση με εξαιρετικούς συμβολισμούς και σπουδαία μηνύματα για μικρούς και μεγάλους, καθώς στηλιτεύει τον κοινωνικό αποκλεισμό από την κοινότητα και τον εκφοβισμό λόγω διαφορετικότητας (Τέρας-εξωτερική εμφάνιση), (Μπελ-βιβλιοφιλία, εξυπνάδα, σε αντιπαράθεση σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής), (πατέρας της Μπελ- εκκεντρικός, διέθετε “τρελές” ιδέες). Είναι κοινή παραδοχή πως οτιδήποτε διαφορετικό συχνά περιθωριοποιείται και δυνητικά εξαλείφεται. Αντίθετα, τα αψεγάδιαστα εξωτερικά χαρακτηριστικά του νταή (Γκαστόν) και η συμπεριφορά του επικροτούνται, επιβραβεύονται και είναι αποδεκτά από την κοινωνία. Τελικά, οι δυο πρωταγωνιστές, η Πεντάμορφη και το Τέρας, μετά την απόρριψη που έχουν βιώσει από την κοινωνία, αποφασίζουν να είναι ο εαυτός τους χωρίς ενοχές, αναγνωρίζουν ότι ταυτίζονται ως προς τη διαφορετικότητα και πλέον βρίσκουν παρηγοριά ο ένας στον άλλον αδιαφορώντας για την αρνητική άποψη του περίγυρού τους.

πρωτη

δευτερη

Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε με επίσκεψη στο πάρκο των καταρρακτών. Οι μαθητές γευμάτισαν, έπαιξαν και ξεκουράστηκαν απολαμβάνοντας το υπέροχο φυσικό τοπίο.

πεμπτη

 

τεταρτη

 

Έπειτα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Υπαίθριο Μουσείου Νερού και συγκεκριμένα τον Μύλο του Σαλαμπάση, όπου ο Διευθυντής του σχολείου, Βασιλείου Φώτης, τούς έδωσε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μύλου και του Κανναβουργείου, καθώς και για τον εντυπωσιακό καταρράκτη Κάρανο.

ενατη

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στον «Μύλο της Γεύσης».

ενδεκατη                                         δωδεκατη

Πρόκειται για τον παλιό μύλο Περτσεμλή, που λειτουργούσε ως σησαμοτριβείο, ο οποίος έχει συντηρηθεί και λειτουργεί πλέον ως «Μύλος της Γεύσης». Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής, αλλά και τις αξίες της μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τον τρόπο που λειτουργούσε το παλιό σησαμοτριβείο -το οποίο παρήγαγε σησαμέλαιο και ταχίνι- για τις υποδομές, αλλά και για την ιστορία και τη διατροφική αξία του σησαμιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το μοναδικό σησαμοτριβείο που δούλευε με τη δύναμη του νερού εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα.

                      δεκατη τεταρτη

δεκατη τριτη

δεκατη

εκτη

Comments are closed.