6 Απριλίου 1941: Εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα

ερτυθηιξκ

Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στη ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία Μαρίτα και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι.

Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Με αφορμή τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο μαθητής της ΣΤ” τάξης, Χρηστίδης Νικόλας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του, στους μαθητές της Ε” τάξης, καθώς και στις εκπαιδευτικούς των δυο τάξεων και στον Διευθυντή του σχολείου, το χρονικό της εισβολής των Γερμανών ξεκινώντας την παρουσίασή του από τη γερμανική πρόκληση του 1939 και φτάνοντας μέχρι τον Απρίλιο του 1941.

340234462_504846878355745_2860128695993782295_n

Ο μαθητής ολοκλήρωσε την παρουσίασή του με ρητά σημαντικών προσωπικοτήτων για τον ηρωισμό των Ελλήνων απέναντι στο τρίτο Ράιχ.

  • «Until now we used to say the Greeks fight like heroes, now we should say the heroes fight like Greeks» (Ουίνστον Τσώρτσιλ)
  • «Ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί τις ελευθερίες του ενάντια στην επιθετικότητα της Γερμανίας έχει αναστατώσει τις καρδιές και έχει προκαλέσει τη συμπάθεια όλου του αμερικανικού λαού» (Φράνκλιν Ρούσβελτ)
  • «Δεν μπορώ να δώσω το κατάλληλο εύρος ευγνωμοσύνης που νιώθω για την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας» (Σαρλ ντε Γκωλ)
  • «Λυπάμαι γιατί γερνάω και δε θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, του οποίου η αντίσταση έκρινε τον Β” Παγκόσμιο» Πόλεμο (Τζόζεφ Στάλιν)

Comments are closed.