Ολοκλήρωση Προγράμματος «Βιβλία σε Ρόδες», Τμήμα Ένταξης

ει1

Τα «Βιβλία σε Ρόδες» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα.

Σκοπός του προγράμματος είναι  να ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία και να «ταξιδέψουν» μαζί τους, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Η ύπαρξη διαφορετικών βιβλίων γύρω από το ίδιο θέμα προσφέρει στα παιδιά ποικιλία πληροφοριών και ερεθισμάτων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ενώ το έργο καταξιωμένων εικονογράφων καλλιεργεί την αισθητική τους και προάγει μορφές επικοινωνίας όπως η μη λεκτική.

Τα βιβλία φθάνουν στο σχολείο μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες και παραμένουν στη σχολική τάξη επί 4 εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για διάφορες δραστηριότητες. Τα θέματα  μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια των μαθημάτων και σε κάθε άλλη μορφή project που μπορεί να υλοποιεί κάποιο τμήμα.

Οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης του Δ.Σ. Καλής, με την καθοδήγηση της Υπεύθυνης Εκπαιδευτικού του Τ. Ε. του σχολείου, Τυριακίδου Πολυνίκης, ταξίδεψαν διαβάζοντας παραμύθια ελληνικά αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου.

345276472_556992206613186_7631332029806767314_n

 

Οι μαθητές διάβασαν με ενδιαφέρον τις ιστορίες των βιβλίων, ζωγράφισαν με ζήλο παραστάσεις από τα βιβλία και έκαναν δραστηριότητες φιλαναγνωσίας που σχεδίασε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.

                                           θυηγωδεςσζ    κλυωφφδεαζ φγηξκ

ψωβνμ,.

  ωβνμ,  δρδφυθγθι

Οι ζωγραφιές τους και οι δραστηριότητές τους στόλισαν τον τοίχο του της αίθουσας του Τμήματος Ένταξης του σχολείου όσον καιρό φιλοξενήθηκε η βαλίτσα των Βιβλίων σε Ρόδες. Η εκπαιδευτικός μοίρασε στους μαθητές σελιδοδείκτες όπου αναγράφεται το όνομα του προγράμματος και τους παρουσίασε τις ζωγραφιές των μαθητών του προηγούμενου σχολείου, στο οποίο βρισκόταν η βαλίτσα.

πξνητγεδσχχω

 

     ινβφδασσφξκ         ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 

345119909_1623033958198677_3444523480786489166_n

 

Την τελευταία ημέρα της φιλοξενίας της βαλίτσας, λίγο πριν την αναχώρησή της για το επόμενο σχολείο, η κα Τυριακίδου συγκέντρωσε τις ζωγραφιές και τις δραστηριότητες των μαθητών και τις τοποθέτησε στη βαλίτσα, ώστε να ταξιδέψουν κι αυτές μαζί με τα βιβλία, περιγράφοντας έτσι την εμπειρία τους στα επόμενα παιδιά που θα παραλάβουν τη βαλίτσα.

Έπειτα, η εκπαιδευτικός στόλισε τον τοίχο της αίθουσας του Τ.Ε. του σχολείου με τις ζωγραφιές του σχολείου που είχε τη βαλίτσα πριν αυτή έρθει στην Καλή. Πρόκειται για μαθητές της Γ” τάξης ενός δημοτικού σχολείου σε χωριό της Ρόδου. Έτσι, έκλεισε το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες» και οι μαθητές αποχαιρέτισαν τα βιβλία με τα παραμύθια που τους συντρόφεψαν 4 εβδομάδες, μέχρι την επόμενη συνάντηση!

                                                             οξυφχσσδφ  πμηφδσ

 

κξβωψχζ

Σχολιάστε